Su Toplaması Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Su Toplaması Belirtileri ve Tedavisi

Çeşitli nedenlere bağlı olarak ciltte su toplaması meydana gelebilir. Deri, iki katman olarak oluşmaktadır. Üst katman, ölü derilerin yer aldığı, sinir ve damarların geçmediği bir tabakadır. Alt katman ise sinir ve damarların geçtiği tabakadır. Bu iki tabaka arasında herhangi bir sebepten dolayı sıvı birikmesine su toplaması adı verilir. Yanan ya da deformasyona uğrayan alanda, vücudun oluşturduğu fizyolojik sıvıdır.

Su toplaması, hücrelerin içindeki sıvının, bazı nedenlere bağlı olarak dışarı sızması olayıdır. Su toplaması belli bir süre o bölgede kalırsa ve iyileşmezse, enfeksiyon riski artar. Bu aşamadan sonra o bölgede kızarıklık, yanma ya da toplanan suyu patlattığınızda kötü koku salgılıyorsa, bölge enfeksiyon kapmış anlamına gelir. Küçük su toplamalarına vezikül, büyüklerine ise bül adı verilir.

Su Toplamasının Belirtileri ve Tedavisi

Su toplaması, çoğu zaman kişide ağrı ve rahatsızlık meydana getirir. Bunun dışında enfeksiyon kapmadığı sürece çok ciddi sonuçlar doğurmaz. Ancak o bölgenin daha çabuk iyileşmesini istiyorsanız ya da toplanan suyun oluşturduğu gerginlik sizi çok rahatsız ediyorsa, steril bir iğneyle patlatabilirsiniz. Bu sayede, kişide rahatlama sağlanırken su toplanan bölgenin iyileşmesi de hızlanır.

Güneş Yanıklarından Kaynaklanan Su Toplaması

Vücut alanında geniş yer kaplayan kızarıklıklar ve su toplaması, güneş yanığından kaynaklanıyorsa sonucu ciddi boyutlara ulaşabilir. Tıbbi yardım almak böyle durumlarda enfeksiyon riskini ortadan kaldırır ve iz bırakmadan yanığın geçmesini sağlayabilir. İkinci ve üçüncü derece yanıklarda ve güneş yanıklarında, vücudun su dengesini sağlamak ve kişinin ateşini kontrol altında tutmak gerekebilir.

Güneş yanıkları dışında, dudakta meydana gelen su toplamasının boyutu farklı olabilir. Bütün yanıklarda ve travmalar ya da darbeler sonucu oluşan su kabarcıklarının enfeksiyon riski vardır. Ancak dudakta oluşan uçuk üzerindeki kabarcıklar bulaşıcı olabilir. O yüzden patlatılması diğer bölgelere yayılmasını sağlayabilir. Bu nedenden dolayı virüs kaynaklı ve bulaşıcı risk taşıyan kabarcıklar patlatılmamalıdır.

Ayakta Su Toplaması

Ayakkabılar ayağınıza tam oturduğunda dahi fazla yürümekten kaynaklanan sürtünme ayakta su toplamasına sebep olur. Aynı şekilde ayağa oturmayan ayakkabılar da aynı sonucu doğurur. Bölgede oluşan kabarcıklar sizi çok rahatsız etmiyorsa kendiliğinden iyileşmesini beklemek en mantıklı davranış olur. Su toplaması gerçekleşen bölgeye gazlı bez veya temiz steril bir örtü kapatmak, kabarcığı mikrop ve enfeksiyonlardan korur. Ayak altında oluşan kabarcıklar için ise halka petler kullanabilirsiniz.

Etkilenen bölgede kızarıklık, yanma ve ağrı gibi semptomlar varsa, enfeksiyon riskinden dolayı patlatılmaması önerilir. Ancak bu durum sizi çok rahatsız ediyor ve büyük bir alan kaplıyorsa, size acı veriyorsa, steril iğneyle içini tamamen boşaltabilirsiniz. Üstte kalan deriyi nazikçe kabarcığın üzerine kapatın ve tekrar dezenfekte edin, ısıdan uzak tutun ve temizlenmesi gerekirse yumuşak bir sabun kullanın. Kanser, HIV, şeker hastalığı ya da kalp hastalığınız varsa, su toplamasından kaynaklı olarak vücudunuzun enfeksiyonlara açık hale geleceğinden dolayı kabarcığın patlatılmaması önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akciğerde Su Toplaması Kanser

Akciğerde Su Toplaması Kanser

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Su Toplaması Nasıl Geçer?

Ayak Su Toplaması Nasıl Geçer?

Güncel

Yanık Su Toplaması Patlatılır mı?

Yanık Su Toplaması Patlatılır mı?