Yanık Su Toplaması Patlatılır mı?
20 Temmuz 2024

Yanık Su Toplaması Patlatılır mı?

Yanık Su Toplaması Patlatılır Mı?

Yanık sonrası deride su toplaması oluşabilir. Bu, derinin tahrip olması sonucu fizyolojik sıvının birikmesi olarak değerlendirilir. Deride üst ve alt deri tabakalarında bulunan hücrelerin ölmesi sonucu meydana gelir ve sinir hücrelerine de zarar verebilir. Tıp literatüründe küçük su toplamalarına "vezikül", büyük su toplamalarına ise "bül" denir. Yanık sonucu oluşan su toplanması, derideki hücrelerin içindeki sıvının kendiliğinden dışarı çıkmasıyla patlayabilir.

Yanık Su Toplaması Patlatılmalı Mı?

Yanık su toplamasının kendiliğinden patlamasını beklemek daha sağlıklı sonuçlar doğurur. Başkası tarafından patlatılması, tahribatın daha fazla olmasına sebebiyet verir ve ciltte deformasyon oluşturabilir. Yanığın derecesine göre gerekli tedavi uygulanırken, başkası tarafından patlatılması doku kaybının artmasına ve yaraların iyileşme sürecinin gecikmesine neden olabilir.

Patlatma Durumunda Neler Olur?

Yanık su toplamasını patlatmak, deride iz kalmasına sebep olabilir. Bazı yanıklar travmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir ve deri hastalıklarına yol açabilir. Güneş ışınlarının olumsuz etkileri nedeniyle ciltte yanıklar ve su toplaması oluşabilir. Aşırı güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde bu durum sıkça gözlenir. Tedavi, su kesesinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterirken, doktorun uygulayacağı tetkik ve tedaviler ile sıvı kesesine müdahale edilmeden gerekli işlemlerin yapılması sağlanmalıdır.

Yanık Su Toplamasının Patlatılmaması Gereken Durumlar

Buhar, güneş ışınları, ateş ve kimyasal etkiler sebebiyle oluşan yanık kısımlarında bulunan su keseciklerinin patlatılmaması son derece önemlidir. Bu bölgede bulunan su toplamasının içindeki sıvı iltihapsız olduğundan dolayı müdahale edilmemesi gerekmektedir. Güneş yanığına bağlı olarak oluşan su toplaması birkaç gün sonra ortaya çıkabilir ve bu kısımların tedavi edilmesi için su keseciklerine müdahale edilmeden doktorun vereceği uygun ilaçlar ile tedavi uygulanmalıdır.

Yanık Sıvı Toplamasına Müdahale Edilmesi Durumunda Oluşabilecek Komplikasyonlar

Müdahale edilmesi başka komplikasyonların oluşmasına sebebiyet verebilir. Özellikle yanığın derecesi büyükse, bu bölgede enfeksiyon ve bakteri üremesine sebebiyet verdiği için başka cilt problemleri oluşturabilir. Sıklıkla karşılaşılan su keseciklerinin gelişigüzel patlatılması doğru değildir. Bu bölgede steril uygulamalar ile gerekli tedavi sağlanmalıdır.

Yanık Sıvı Toplaması Patlatılmaması Gereken Noktalar
  • Kesenin kendiliğinden patlamasının daha sağlıklı olduğu belirtilirken, derinin soyulmaması en büyük uyarılar arasında yer alır.
  • Yanığın derecesine bağlı olarak su keseciğinin bulunduğu bölgeye soğuk uygulama yapılabilir ve kişinin ağrısının hafifletilmesi sağlanabilir. Yanık gereğinden fazla büyükse, doktorun uygulayacağı başka yöntemler ile gerekirse vücudun herhangi bir yerinden alınan parça ile bu bölümde iyileşme sağlanır.
  • İkinci, üçüncü ve dördüncü derece yanıklarda tedavi için su keseciğine cerrahi müdahale gerekebilir. Yanık sonrasında gerekli ilaç ve krem kullanımı ile bu bölümde bulunan ağrı dindirilebilir.
  • Bu süreç içerisinde kişinin kendiliğinden yoğurt veya macun gibi uygulamalar kullanarak yaraya müdahale etmesi sakıncalıdır.
  • Yapılan bilinçsiz uygulamalar ciltte hasarın daha fazla olmasına sebebiyet verirken, başka hastalıkların oluşumunu tetikler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

GÖKŞEN

10 Mayıs 2024 Cuma

Elim yandı ve su topladı akşamları hematen sürüp steril bezle kapalı tutuyorum
Sabah kalktığımda sanki daha fazla büyüdüğünü hissediyorum ne yapmam gerekir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Geçmiş olsun. Yanık bölgesini temiz ve kuru tutmaya devam edin. Su toplaması ciddi bir durumu işaret edebilir, bu yüzden bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir. Ayrıca, hücre yenileyici bir krem kullanabilirsiniz. Kesinlikle su toplamış bölgeyi patlatmayın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni