Kalp Yetmezliği Akciğer Su Toplaması
11 Temmuz 2024

Kalp Yetmezliği Akciğer Su Toplaması

Kalp Yetmezliği ve Akciğer Su Toplaması

Kalp yetmezliği, kalbin yeterli miktarda kan pompalama kapasitesini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Kalp, yeterli miktarda ve basınçta kan pompalayamadığında, akciğerlerdeki alveoller sıvı toplar. Bunun sonucunda akciğerlerde oksijen emilim oranı azalır ve nefes darlığı başlar. Akciğerlerde oluşan sıvı birikimi nedeniyle solunum yolları da daralır ve böylece nefes almak gittikçe daha zor hale gelir. Bazı durumlarda akciğerlerin etrafındaki dokularda da sıvı birikmesi meydana gelir. Nefes alıp verirken ıslık çalar gibi bir ses çıkması, vücudun yeteri kadar kanla beslenememesi nedeniyle vücutta genel yorgunluk, kırgınlık, yürüme ve koşma zorluğu, endişe ve stres ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda ise pembemsi köpüklü ve kanlı balgam çıkarma ve sırt üstü yatarken nefes alamama gibi durumlar görülebilir.

Kalp Yetmezliği ve Akciğer Su Toplama İlişkisi

Kalp, sürekli olarak kan pompalamak zorunda olduğundan ve vücudun kan ihtiyacını karşılamaya çalıştığından ritmini hızlandırır. Kalp yetmezliği olan bireylerde, uyku esnasında kalbin durma riski yüksektir. Hasta, akciğerlerin su toplaması nedeniyle sağlıklı bir şekilde nefes alamadığından, gece en derin uykudan kolayca uyanabilir. Kalp yetmezliği aynı zamanda akciğer yetmezliğini de tetikleyebilir. Semptomların erken teşhis edilmesiyle kalp yetmezliği ve akciğer yetmezliği kolayca tedavi edilebilir. Kalp yetmezliği tedavi edilmezse, yüksek tansiyon, kalp krizi, miyokard enfarktüsü, çeşitli tiroit hastalıkları, endokardit gibi kalıcı sorunlar ortaya çıkabilir. Aşırı toksin birikimi vücudun diğer sistemlerine de zarar verebilir. Aritmi olarak bilinen kalp ritmi bozuklukları, kalp kası enfeksiyonları, kalp kapak sorunları ve kalp odacıkları arasında delikler oluşabilir. Akciğerlerin su toplaması, kalp yetmezliğine bağlı olarak gelişiyorsa konjestif kalp yetmezliğinden söz edilir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp yetmezliği olan bir hastada yapılacak fiziksel muayene, kan testleri, EKG veya anjiyografi gibi tetkikler, durumun teşhisinde büyük kolaylık sağlar. Yapılacak olan tedavi, akciğerlerdeki sıvıyı dışarı alarak hastayı rahatlatma yönündedir. Son yıllarda, akciğer su toplama ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçlarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Diüretik olan bu ilaçlarla birlikte, daha uzun süre dayanan kalp pilleri de kalp ritmini düzenleyerek akciğerlerin su toplamasını engelleyebilir. Kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, kalbin daha güçlü bir şekilde kan pompalama kapasitesini artırır. Cerrahi müdahale ile arterlerin tıkanıklığı ve konjenital kalp kusurları düzeltilebilir. Kalbin pompalama yeteneği büyük ölçüde zayıflamışsa kalp nakli yoluna gidilebilir. Kalp yetmezliği olan hastaların ömür boyu iyi bir diyet yapmaları gerekir. Sigara içiyorlarsa derhal bırakmaları, alkol kullanımını ise tamamen terk etmeleri gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cem Demir

19 Nisan 2024 Cuma

Babamın yaşının ilerlemesi sonrasında ciddi sağlık problemleri nedeniyle uzman doktora başvuruda bulundu. Yapılan tetkik ve tahliller sonrasında kalp yetmezliği sonrasında akciğerlerinin su topladığını öğrenmiş durumdayız. Resmen hayatımız kararmış durumda. Doktorun verdiği ilaçları kullanmıyor ve doktora artık gitmiyor. Bitkisel olarak babam ne tüketirse akciğerlerinde toplanan su yok olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Cem Demir, öncelikle babanızın yaşadığı sağlık sorunları için çok üzgünüm. Bu durumun sizi ne kadar üzdüğünü tahmin edebiliyorum. Ancak, kalp yetmezliği ve akciğerlerde su toplanması gibi ciddi sağlık problemlerinde bitkisel çözümler tek başına yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda uzman doktorun önerdiği tedavi ve ilaçların kullanılması çok önemlidir. Babanızın doktoru ile tekrar iletişime geçerek, ona durumu anlatmanız ve babanızın neden ilaçları kullanmak istemediğini öğrenmeye çalışmanız faydalı olabilir. Doktorunuz, babanızın durumuna özel çözümler ve alternatif tedavi yöntemleri sunabilir. Sağlık konularında profesyonel yardım almak her zaman en doğru yol olacaktır.

2. Cevap
cevap

Tolgunay

Merhaba, akciğerde su toplanmaları için bir doğal antibiyotik kürü önereceğim. Bir tutam çekilmiş karanfil, 3 diş sarımsak, 2 adet taze zencefil ve yarım defne yaprağını döverek bir kavanoza aktarın. Üzerine 1 bardak limon suyu ekleyin. Bu kürü babanızın 3 öğün her öğünden yarım saat önce tüketmesini sağlayın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni